Tanítványok visszajelzései

Kriston Adrienn:

Szívből ajánlom a kézenállás gyakorlást mindenkinek, aki több szinten is szívesen dolgozik egy adott feladaton, egy élethelyzeten. Szívből ajánlom ehhez Gergőt is, hiszen Ő nemcsak a fizikai testre ható instrukciókkal látott el bennünket, hanem mentális, lelki szinten is személyre szabottan segítette a fejlődésünket. Kinek-kinek az elakadásához mérten, kinek-kinek a képességéhez igazodva.

Czapári Edit Dittó (Muditayoga):

Amikor kézen állok és próbálom megtartani a mozdulatot minél tovább, akkor teljesen ott kell lennem, figyelnem, hogy ez sikerüljön:

Ott kell lennem a pillanatban és ekkor számomra megáll az idő és egy nagyon békés nyugalom érzés is van. Gergő azt mondja, hogy a kézenállás nem egy mozdulatlan helyzet, hanem tulajdonképpen állandóan mozgásban vagy. Erről Arthur Avalon (Sir John Woodroffe) szavai jutnak az eszembe a Kígyóerő című könyvből:

„ A nyugalom feltételezi a működést, a működés a nyugalmat. Minden működés mögött van egy mozdulatlan háttér.”

Ez a mozdulatlan háttér nekem most a tudatos figyelmet jelenti és ennek a figyelemnek az alkalmazása nagymértékben segíti és építi az astanga jóga gyakorlásomat is.

Bogó Tamás:

Tamás vagyok 35 éves és imádok kézen állni. Szeretem fejleszteni a tudásomat ebben a témában, és nagyon megörültem, amikor egy ismerősöm által rábukkantam Gergő kézenállás workshop-jára.
A workshop már az első perctől megfogott, játékos bemelegítés és kézenállásra rávezető mozdulatok tették színessé. Eddig teljesen máshogy közelítettem meg a kézenállást és bátran kimerem jelenteni, hogy azóta amióta az ott tanultakat alkalmazom a saját edzéseimben rengeteget fejlődtem. Ahogy Gergő szokta mondani „A gyakorlás elengedhetetlen mellékhatása a fejlődés”.
Ami nagyon tetszett még, hogy tematikusan van fölépítve az edzés. Lehetsz Te teljesen kezdő, haladó vagy akár profi, akkor is tanulsz 1-2 olyan dolgot itt, amit aztán később kamatoztathatsz.

A www.kezenallas.com oldalon lévő cikkek, hírlevelek is sokat segítettek és folyamatosan segítenek a mai napig a tökéletes kézenállás elsajátítása érdekében. Minden egyes progresszió, rávezető-erősítő gyakorlat nagyon részletesen le van írva a cikkekben, ha ezt betartva otthon is gyakorolsz, akkor már egy nagy lépést tettél a célod elérése érdekében. Hogy mi a cél? Mi más is lehetne, mint a tökéletes kézenállás.

Imre Dávid:

  1. Mi vonzott a kézenállásban?

Mindig is szerettem tágítani saját korlátaimat. Erre egy nagyon alkalmas területnek bizonyult a kézenállás. Nagyon tetszett az a megnövelt szabadság amit ad az ember teste felett, hiszen a különböző gyakorlatok egyre magasabb fokon történő elsajátításával nagyon kitágul az ember saját testén gyakorolt mozgástere.

  1. Mi volt a célod, mit akartál elérni a gyakorlással?

Ledönteni a saját vélt és valós korlátaimat, valamint tenni a saját egészségemért és erőnlétemért, valamint hajlékonyabbnak lenni.

  1. Honnan indultál, hol tartasz most?

Eléggé messziről indultam, ugyanis az első alkalommal még az is nagyon idegennek tűnt, hogy egy fal mellett kézen tudjak állni. Ennek okai egyrészt a bennem lévő hiedelmek voltak például az, hogy biztosan orra vagy hátra fogok esni. Ezt erősíthetik azok az élmények, amit sokan az iskolai tornaórákról hoznak, ha például korábban volt rá példa, hogy elestek kézenállás közben és az rögzült a fejükben, hogy ez egy rossz dolog.

Ma már azok a blokkok, amik a kezdetekben voltak bennem a kézenállással kapcsolatban szinte teljesen eltűntek. Gyakorlás közben nem tartok attól, hogyha rosszul sikerül a gyakorlat, akkor például hátra esek, mert megtanultam, hogy ilyenkor mit kell tenni, hogy ez ne történjen meg. Sok esetben már teljesen egyedül is sikerül kézen állnom, persze vannak gyakorlatok, amikhez jól jön a külső segítség.

  1. Mi volt a legnagyobb kihívás/félelem/belső korlát, amivel szembe kellett nézned? Hogyan sikerült venned ezt az akadályt?

Az volt a kihívás, hogy annak ellenére, hogy idegennek tűnik, elhiggyem, hogy képes vagyok arra, hogy minden segítség nélkül kézen álljak. A félelem az volt, hogy rosszul csinálom a gyakorlatot és például elesek és valamilyen sérülés lesz belőle. Azt gondolom, hogy jól vettem az akadályokat, átestem (szó szerint is J) azokon a dolgokon, amik hozzá tartoznak a fejlődési úthoz, mint például, hogy mi történik, ha az ember hátra esik (általában a kezdeti ijedtségen kívül semmi) és hogyan tudja szinte biztosan elkerülni, hogy ez bekövetkezzen. Az órákon Gergővel folyamatosan mindenki a saját tempójában tágítja a korlátait ez pedig hatékonnyá és élvezetessé teszi az egész folyamatot. Nagyon jó érzés, amikor az embernek sikerül legyőznie egy olyan korlátját, amit korábban nehezen tudott elképzelni, hogy sikerülhet.

  1. Mit kaptál a gyakorlástól, mit tanultál meg magadról, mit tanított a tested a gyakorlás alatt?

Kitágult a saját magamról és a képességeimről alkotott elképzelésem. Korábban nem gondoltam volna, hogy meg tudom csinálni, de bebizonyítottam magamnak, hogy képes vagyok rá. Ennek egy jelentős hozadéka az, hogyha az ember képes volt legyőzni a saját korlátait egy adott területen, például a kézenállás terén, akkor kellő kitartással, akaraterővel és befektetett energiával az élet más területén is nagyon nagy eséllyel képes erre. Nagyon jelentős változást hozott a gyakorlás a hajlékonyságomban is, jelentős a különbség ahhoz képest, amikor elkezdtem járni az órákra és a mostani helyzet között.

  1. Ha most állnál döntés előtt, most is belevágnál-e?

Ma is mindenképpen belevágnék, minden szempontból pozitív hatása volt az életemre. Belső hiedelmeket, korlátokat döntött le, hajlékonyabb lettem és növelte az erőnlétemet és persze sok új barátot ismertem meg.

  1. Mit javasolsz azoknak, akik most fontolgatják, hogy elkezdik a gyakorlást?

Mindenképpen érdemes belevágniuk, ha meg van az érdeklődésük a dolog iránt. A kezdeti akadályok ne tántorítsák el őket, ez a folyamattal jár és szükséges átesni rajtuk, ezzel is tágulni fognak a határaik. Ami a leginkább szükséges az az elszántság, a kitartás és a gyakorlás. Valamint érdemes sok kisebb egymásra épülő célt kitűzni. Kezdetben elég, ha csak az a cél, hogy az ember néhány másodpercig akár segítséggel a fal mellett kézen álljon, majd később már segítség nélkül, aztán egy idő után már a falra sem lesz szükség, hanem egyedül is sikerülni fog.

 

Szeretnél kézenállni?

Vedd fel velem a kapcsolatot. Írj személyes üzenetet és/vagy
iratkozz fel a 'Kézenállás infók' hírlevélre, ahonnét, napra készen
értesülhetsz az aktuális, workshopokról, tanfolyamokról, táborokról."

Üzenetet küldök!
Szeretnék értesülni az aktuális programokról!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

E-mail cím:*
Keresztnév:*