„Arm balance vinyasa” Fejenállás és Koundinyasana

Milyen jó is, mikor sikerül összekötni két egyensúlyozós ászanát anélkül, hogy a mozdulat bárhol is megtörne! Ezt a dolgot, ha két, karon egyensúlyozós pozícióról van szó, nyugodtan nevezhetjük akár „arm-balance-vinyasa-nak” is.

Jól hangzik, ugye?

Ehhez persze mindenekelőtt szükséges, hogy jártasságot szerezz mindkét, összekötni való ászanában. Jelen esetben a kéztámaszos fejenállásról és koundinjászana 2-es verzióról van szó.

 

cc08a684f79e0194_tripod

images

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a fejenállásod tökéletesen stabil, illetve mobil, mert ki tudod nyitni a lábaid terpeszbe és el tudod fordítani a törzsedet mindkét irányba, akkor ezzel a részével biztosan nem lesz gond.

Akkor se keseredj el, ha még nem uralod eléggé ezt az ászanát. Számtalan gyakorlat áll rendelkezésedre, hogy kellőképpen megedzed a törzsed izomzatát, és, amíg nem vagy biztos a dolgodban, egy stabil falfelület jelentősen megkönnyítheti és biztonságossá teheti a gyakorlásodat.

A koundinyasana kettesnél elsősorban a csípők nyitottságán érdemes dolgozni, miközben persze az sem baj, ha elbírod magad a két karodon ebben az izgalmas pozícióban.

Ha az oldalspárga megvan, és megtartasz egy stabil bakászanát, ez is minden bizonnyal a ’sima ügy’ kategória lesz Számodra.

Még mielőtt a merevségedre hivatkoznál, hadd mondjam el, hogy egy kevésbé hajlékony tanítványom, hajlított lábakkal minden további nélkül meg tudta csinálni. Igaz nem elsőre, de gyakorlással minden lehetséges…

Szóval miután alaposan bemelegítettél néhány csípőnyitó gyakorlattal, meg az elmaradhatatlan fekvőtámaszokkal, helyezkedj mély, haránt terpesz pozícióba, mindkét kézzel lábakra merőlegesen támaszkodva. A lábaidhoz közelebb eső könyöködet hajlítsd, nyúlj át a lábad alatt és támaszd meg alulról a felkaroddal az elől lévő combot.

Most told egy picit előrébb a mellkasod, és a külső kart mélyebbre hajlítva csípővel fordulj a lábaid felé. Engedd magad egészen közel a talajhoz.

Ez az ászana ott tud nehéz lenni, ahol a tested súlya teljesen átkerül a karokra. Van olyan, aki egészen leengedi ilyenkor a fejét, és egy hip-hop táncból vagy capoeirából ismert, aszimmetrikus zsugorpozíciót, hoz inkább létre.

901465868-Young-male-hip-hop-dancer-doing-freeze-position

Ezt is lehet.

Ha azonban mindkét pozíciót biztonsággal végre tudod hajtani, eljött az ideje, hogy összekösd őket!

Miután felhúztad a fejenállást, forgasd el a törzsedet arra, amerre nyitni szeretnél. Most húzd be a külső lábad, és lassan, kontroláltan engedd le magad koundinjszanba. Ilyenkor megtörténhet, hogy, ha túl nagy az erőkar, a hátsó lábad súlya lerántja testedet előre. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a hátsó lábadat nyújtsd és a lábfejed flexbe húzd, hogy semmiképp se verd a térded a talajhoz. Ahhoz, hogy gond nélkül át tudd vinni a tested a második pózba, a fejedet egészen lassan kell kiemelned és előre forgatnod.

Ez a mozdulat még akkor is kitartó gyakorlást igényelhet, ha egyébként mindkét ászanának külön, külön mestere vagy.

Ha azonban kitartóan gyakorolsz és bízol a tested intelligenciájában, az eredmény is önmagáért beszél majd.

Jó gyakorlást kívánok Neked. Gergő.

„Törekedj fáradhatatlanul” Buddha .

www.kezenallas.com

fb/kézenállni jó

Kategória: Uncategorized

Szeretnél kézenállni?

Vedd fel velem a kapcsolatot. Írj személyes üzenetet és/vagy
iratkozz fel a 'Kézenállás infók' hírlevélre, ahonnét, napra készen
értesülhetsz az aktuális, workshopokról, tanfolyamokról, táborokról."

Üzenetet küldök!
Szeretnék értesülni az aktuális programokról!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

E-mail cím:*
Keresztnév:*