Az EGÓ kérdése a kézenállásban

Láttál már kézenállással menőző embert? Talán éppen valami jógás rendezvényen bosszantotta vele a kézen állni nem tudókat… Mindenütt irigykedő és egyben elismerő pillantások, s időnként egy, egy rosszmájú megjegyzés, hogy ez nem is IGAZI jóga!

Bizony, nagy tükör ez mindenkinek. Ha éreztél már valaha irigységet, mikor egy társad, vinyjásza közben hanyagul fölpöccintette magát kézenállásba, tudhatod, titokban vagy felvállaltan, de vágysz rá, hogy Te is meg tudd csinálni. A kézenállás lehetetlennek tűnik. Ha ilyen szinten uralod a testedet, annak mások számára nagyon vonzó hatása van, mert az, a hatalom érzetét kelti. Tudsz valamit, amit a legtöbben nem tudnak utánad csinálni.

 

handstand-blonde-chick

 

Felmerülhet azonban a jogos kérdés, hogy ez vajon mitől jóga? Főleg most, hogy annyi izgató szándékú, kézen állós, fehérnemű-jóga videó kering a neten. Szép testű, szexi ruhás nők, vagy kidolgozott izomzatú férfiak mutatják be a legvadabb ászanákat kézenállással fűszerezve, Te meg érezheted, ahogy a képek, mint egy tudatodba mártott fakanál, felkavarnak és kifejtik agresszív hatásukat…

Ezek a videók, tetszik vagy nem, de fel fogják piszkálni az EGÓ-dat, és innentől kezdve két választásod lesz. Vagy nekiállsz kézenállást tanulni, vagy azt mondod: ez nem is igazi jóga…

tumblr_miybdbebgO1r9gh79o1_500

Akárhogy is döntesz ezzel kapcsolatban, ha kicsit is spirituális módon közelíted a saját jógagyakorlásodat, rendkívül kemény munka áll előtted.

Mondhatod azt, hogy Te teljesen elutasítod ezt az utat (fittness jóga), és inkább feloldod magadban a vágyat, hogy kézen állj. Csinálsz valami mást, amiben jó leszel, és majd ott harcolsz az egóddal…

Ha a másik utat választod, akkor neki látsz a gyakorlásnak, és rájössz, mekkora munka megtanulni kézen állni…

Egyáltalán nem olyan nagy baj, ha a fejlődés közben az egód kicsit megnő. Így legalább jobban látod, min kell dolgoznod. Amit nem látsz, az mindig alattomosabb, veszélyesebb, mint ami teljes egészében megmutatja magát. Érdekes adalék, hogy már maga, az egó elleni harc is az egó műve, tehát nem árt, ha ezen a téren azért megőrizzük a humorérzékünket, és nem vesszük olyan véresen komolyan magunkat.

griff_doin___a_handstand_by_tribble_of_doom-d37tgls

Ha az utóbbit választod, és úgy döntesz, megfizeted az árát, hamar kiderül, hogy a kézenállás egyáltalán nem olyan szexi, mint, ahogy a videókon látszik. A gyakorlás nyugalmat, koncentrációt és végtelen türelmet követel. Inkább hasonlít meditációhoz, mint erotikus fehérnemű reklámhoz. Ha kitartó vagy és mindig tiszteletben tartod a határaidat, szépen megerősödik az izomzatod, átmész a félelmeiden és elsajátítod a megfelelő technikákat.

A fejlődésednek ez a szakasza a veszélytelenebb, mert itt kisebb a kísértés, hogy letérj a helyes útról. Ha mégis megteszed, azt most is és később is a sérüléseid fogják jelezni. Velem legalábbis mindig így történt…

Az a nehezebb, mikor hirtelen fejlődésnek indulsz, megnő az önbizalmad, a bátorságod, a kísérletező kedved, és mindez együtt a tényleges tudásodat már meghaladja. Amikor ebbe a szakaszba érsz, fokozott a sérülés veszély, mert az összpontosítás és a mérlegelés helyére a mindenáron akarás kerül, a nyugalmat pedig izgatottság váltja fel. Ha ezt is sikerül megúsznod sérülés nélkül, még jobban felbátorodsz, és a következő alkalommal fokozottan teszed ki magad a veszélynek. A sérüléseket követő kényszerpihenő kiválóan alkalmas arra, hogy az egó a helyére kerüljön, és, hogy gyakorold a türelem nemes erényét. A saját munkádat is jobban megbecsüld és értékeled ilyenkor.

Nagyon nehéz elfogadni azt, hogy ami tegnap simán megvolt, az ma lehet, hogy fényévekre van. Az is lehet, hogy egy trükk egyik napról a másikra elmegy (látszólag minden ok nélkül), és akár hosszú heteken át való kitartó munka árán tudod csak visszahozni. Ha azonban itt sem adod fel, a tudásodat sikeresen stabilizálhatod.

26904

Eljön az idő, mikor visszatekintesz, és azt látod, a befektetett munka révén sokkal közelebb kerültél magadhoz, és, hogy többet nyertél, mint amit annak idején célul tűztél ki magadnak. Szinte már közhely, hogy a megtett út a fontos, nem az úti cél, mégis azt kell, mondjam, ennek a mondatnak itt különösen nagy jelentősége van. Nem csak egy új trükkel lettél gazdagabb, amivel megszerezheted mások elismerését, hanem letettél egy sor önkorlátozó hiedelmet, megismerted az egód működését, és olyan tapasztalatokkal lettél gazdagabb, melyekkel mások fejlődését is nagyban meg tudod segíteni.

Megérte? Nem kérdés.

 

Kategória: Uncategorized

Szeretnél kézenállni?

Vedd fel velem a kapcsolatot. Írj személyes üzenetet és/vagy
iratkozz fel a 'Kézenállás infók' hírlevélre, ahonnét, napra készen
értesülhetsz az aktuális, workshopokról, tanfolyamokról, táborokról."

Üzenetet küldök!
Szeretnék értesülni az aktuális programokról!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

E-mail cím:*
Keresztnév:*