Parsva bakasana és koundinyasana

Hogy megy a gyakorlás? Kezdesz már kézen egyensúlyozás-függővé válni? Épp itt az ideje, hogy mutassak Neked néhány igazán ínyenc csemegét.

Na nem, mintha a kakasana, meg bakasana nem lett volna az, de most nézzük meg ezek aszimmetrikus megfelelőit is, melyek legalább annyira látványosak. Az is lehet, hogy ezeket egy kicsit még könnyebbnek is találod majd.

Először a parsva bakászana nevű futó jóga ászanát nézzük meg közelebbről.

SivilM

Támaszkodj le guggoló pozícióba ugyanúgy, mint a bakászanánál, de most a kezeidet tedd ki az egyik oldaladra úgy, hogy a lábak vonalával merőleges síkba kerüljenek. Az egyik könyök nagyjából csípő vonalban érintse a közelebbi comb külső oldalt, a másik pedig ugyanazt a combot érintse térd fölött kicsivel. Az ujjak természetesen a combokra merőleges oldalra néznek.

Most lassan vidd a súlyodat a könyökökre, úgy, hogy a könyökökön támaszkodva a felsőtested a talajjal vízszintes síkba kerül, míg végül a lábak is elemelkednek. A combokban persze van tónus, de nem szükséges nagyon feszítened őket.

Egy másik verzióban csak az ellentétes oldali könyökön támaszkodsz, a másik kézzel, a lábak vonalában, egy tetszőleges helyen tudsz támasztani. Ez a pozíció valamivel dinamikusabb, mint az előző. Ha ügyesen osztod a súlyodat, a külső kar hajlításával, mint egy libikókát tudod a testedet billegtetni.

Ezekben az ászanákban egyszerre erősíted a karod és a törzsed izomzatát, miközben a törzscsavaró helyzetek áldásos hatásaiból is részesülsz. Élettanilag felfrissíti a belső szerveket, és, ha mindkét oldalra megcsinálod, a gerinc menti izmokat is átmasszírozza.

A lábak eddig hajlítva voltak, de óvatosan ki is nyújthatod őket, ha elég hajlékony vagy hozzá, hogy a combok a felkarodon maradjanak. Ezt mindenképp lassan és feszített lábakkal végezd, mert, ahol a könyökön támaszkodik, eléggé fájdalmas lehet ez a mozdulat a combnak.

Ha az alsó lábat előre, a felsőt pedig hátrafelé nyitod ki, miközben a felső testedet a talaj felé süllyeszted, máris ekapada koundinyasana-ba kerülsz.  Itt fontos, hogy lassan, körültekintően nyisd a lábaidat. Némi gyakorlással hamar megtalálod azt a pontot a combon, ahol a legkényelmesebb.

A most következő videóban fenti ászanákba való belekerüléshez kaphatsz vizuális tippeket.

További eredményes, jó gyakorlást kívánok Neked.

Gergő.

“Törekedj fáradhatatlanul.” (Buddha)

www.kezenallas.hu

Kategória: Uncategorized

Szeretnél kézenállni?

Vedd fel velem a kapcsolatot. Írj személyes üzenetet és/vagy
iratkozz fel a 'Kézenállás infók' hírlevélre, ahonnét, napra készen
értesülhetsz az aktuális, workshopokról, tanfolyamokról, táborokról."

Üzenetet küldök!
Szeretnék értesülni az aktuális programokról!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

E-mail cím:*
Keresztnév:*