Vrschikasana avagy “skorpió póz”

Gondoltál már arra, hogy megtanulj egy olyan mozdulatot, ami még nem kézenállás, de már majdnem az? Valamit, ami hasonlóan látványos, mint a kézenállás, de egyszerűbb kivitelezni, és a gyakorlása révén ugyanúgy részesülsz a fejjel lefelé pozíciók áldásos hatásából.

Nagy előrelépést jelent a karon egyensúlyozós jóga ászanák, gyakorlásában, ha képes vagy stabilan megtartani az alkartámaszos skorpiót, azaz vrschikasan-át.

tumblr_mdjnrmbuWH1r120dio1_500JohnD2

A legtöbb képen inkább hiper hajlékony jógások, vagy cirkuszi artisták prezentálják ezt a dekoratív elemet, én azonban direkt fölraktam egy egyenes derékkal bemutatottat is, hogy lásd, nem szükséges az extra hajlékony derék mindehhez.

Inkább a kar, mell és a vállak izomzatának összehangolt munkája az, amiben ez az ászana megszületik. A hátrahajlás csak egy „kis” extra, amivel némiképp felturbózhatod a már kész pozíciót.

Hogyan gyakorolj:

Ahhoz, hogy a karok elbíranak, a megfelelő, függőleges pozícióba kell hoznod és ott is tartanod őket. Az erre való felkészüléshez van egy nagyon hatásos gyakorlat.

Tedd le a két alkarod vállszélességben a talajra úgy, hogy azok előre nézzenek, miközben a lábaidat fekvőtámasz pozíció-szerűen hátra kinyújtod. A két felkarod függőleges, a derekadat és a fenekedet tartsd feszesen. Ezután, a lábujjaidon keresztül told előre magad és hajlítsd a karokat úgy, hogy az állad és a mellkasod közelítsen a talaj felé, majd a karokon át told vissza magad a kezdő pozícióba. Végezd ezt el 4x, 5x vagy akár 10x, de ne fáraszd ki magad. Most nem erősítesz, csak felkészíted a testedet az ászanára.

Melegítsd be a derekad is néhány lassú, kontrolált hátra és előrehajlással, mert a derekad is igénybe lesz véve, még ha kevésbé hajlítod is.

Kész is vagyunk. Lüktet a vér benned (mondhatni, van vér a pucádban), izzik az erő a karodban és rugalmas a derekad. Szuper.

Most keress egy szabad fal felületet, és tedd le az alkarod úgy, hogy az ujjaid kb. 30-40 cm-re legyenek a faltól. Ha ez megvan, rúgd föl magad alkartámaszba úgy, hogy a lábaddal tudj támasztani a falon. Ehhez a derekadat mindenképp hajlítanod kell valamennyire, de hajlíthatod a térdedet is, így előbb eléred a talajt. Ahogy a karodat tolod függőlegesbe, érezni fogod, hogy a gerinced felső szakasza is nyúlik. Ha nem épp a gyakorlásnak ebben a szakaszában vagy, azt javaslom, szentelj időt annak, hogy biztonsággal begyakorold az ászana fal melletti megtartását.

Ahogy erősödik Benned a rutin, fogod tapasztalni, hogy egyre könnyebben lendülsz fel, és különböző, akár nagyobb távolságokból (ennek mértéke a derekad hajlékonyságától függ) keresed a falat. Lesznek pillanatok, mikor el tudod már emelni a lábadat a faltól.

Amíg attól félsz, hogy hátraesel, nem árt, ha van mögötted valaki, aki megfog, ha borulsz.

A másik lehetőség, hogy fejenállásból emeled ki magad vrschikasana-ba. Ebben az esetben is használhatsz falat, ha nem vagy még biztos a dolgodban.

Itt arra figyelj, hogy a mozdulatokat a megfelelő sorrendben végezd.

Először fogd át a 2 könyöködet, így mérd ki az optimális távolságát. Ezután fond össze az ujjaidat, és támaszd meg a 2 tenyereddel a fejedet. Ne a homlokod és ne is a fejtetőd rakd le, hanem a fejtetőtől a homlok felé, egy tenyérnyivel eső részt. Most gyere föl fejenállásba (ha ez még nem megy, maradj az előző verziónál), és, amikor stabilnak érzed, nyisd szét az ujjakat, és egymással párhuzamosan tedd le a két alkart. Most kezd el a karok segítségével a homlokodra gördíteni a fejedet, minta meg akarnád nézni az ujjaidat. Ez a mozdulat automatikusan függőleges pozícióba hozza a karokat, így már csak arra kell figyelned, hogy közben a derekaddal és a lábaiddal fenn tudd tartani az egyensúlyt.

Miközben a fejedet emeled ki és tolod magad fel, a derekad és a lábad finoman hajlítsd hátra. Ha ez a hajlítás kevés, egyszerűen visszahúznak a lábak a kezdő pozícióba. Ilyenkor mindig figyelj rá, hogy a lábakat legalább annyira nyújtsd, és olyan közel hozd a karokhoz, hogy a térded semmiképpen ne koccanjon a talajhoz. Ha hátrafelé billensz ki, akkor úgyis megfog a fal.

Kitartó gyakorlással hamarosan eljutsz addig a pontig, mikor már nincs szükséged falra, és annyira uralod az ászanát, hogy az a mindennapi jógagyakorlásodnak is részévé válhat.

Ez a videó pedig segít, hogy könnyebben elképzeld az Előtted álló katartikus fejlődést.

Szép napot és jó gyakorlást kívánok Neked.

Gergő.

„Törekedj fáradhatatlanul!” (Buddha)

www.kezenallas.com

Kategória: Uncategorized

Szeretnél kézenállni?

Vedd fel velem a kapcsolatot. Írj személyes üzenetet és/vagy
iratkozz fel a 'Kézenállás infók' hírlevélre, ahonnét, napra készen
értesülhetsz az aktuális, workshopokról, tanfolyamokról, táborokról."

Üzenetet küldök!
Szeretnék értesülni az aktuális programokról!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

E-mail cím:*
Keresztnév:*